Assortiment

Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

Cubo CO2

UITBREIDING CUBOPACKS CO2 BIJ ECR-BELGIUM/

Door de sterke toename van de vraag naar koelmiddelen met een laag GWP – waaronder natuurlijke koelmiddelen – breidt ECR Belgium het Cubo-gamma condensingunits voor HFK’s uit met de Cubo2 Smart en de UMT-reeks transkritische condensingunits met als koelmiddel CO2

De Italiaanse fabrikant van de Cubo-Pack, SCM Frigo, behoort net zoals ECR Belgium tot de Beijer REF Group. Deze overkoepeling betekent een belangrijk voordeel voor beide partijen, want zo krijgt de fabrikant rechtstreekse feedback van de klanten én kan de groothandel het productieproces bijsturen om maximaal te beantwoorden aan de vraag. Een van de vragen die sterk leeft, is om condensingunits te ontwikkelen die futureproof zijn, wat zoveel betekent als dat ze koelmiddelen gebruiken die niet worden getroffen door de uitfasering van schadelijke koelmiddelen.

Gaskoeler

Door het gebruik van het koelmiddel CO2 zijn de Cubo2 Smart-condensingunits niet alleen milieuvriendelijker, maar ook energie-efficiënter dan de klassieke condensingunits. De compacte units worden installatieklaar geleverd. “Elke Cubo-Pack is tegelijk volledig PED- en CE-gecertificeerd voor alle goedgekeurde koelmiddelen”, vertelt Edwin Vanthournout, technical manager bij ECR Belgium. “Het ontwerp is compact, met het oog op eenvoudige installatie en onderhoud. De condensingunits zijn uitgerust met een luchtgekoelde gaskoeler – watergekoelde gaskoeler in optie – en een elektrisch paneel van Carel met regeling. De toestellen zijn getest en voorgeprogrammeerd voor een plug-and-play opstart.”
Enkele opvallende kenmerken van de Cubo2 Smart zijn de Rotary DC-gelijkstroomcompressor, frequentieregeling van 25% tot 100%, EC-ventilatoren en K65-aansluitingen. Edwin Vanthournout: “Bij CO2 wordt onmiddellijk gedacht aan de drukken. Laten we dus klare wijn schenken over de ontwerpdruk: 120 bar aan de hogedrukzijde, 80 bar aan de vloeistofleiding en 80 bar aan de zuigzijde. Van deze reeks zijn er momenteel vier modellen beschikbaar, gaande van 650 W tot 8,5 kW. Later dit jaar verwachten we nog modellen voor vriestoepassingen, waarbij de keuze zal bestaan tussen een boosterunit voor uitsluitend lage temperaturen of als combinatie voor koel- en vriesbelasting.”

“Het ontwerp is compact, met het oog op eenvoudige installatie en onderhoud.” Edwin Vanthournout, technical manager bij ECR Belgium.

Nog eventjes terug naar de gaskoeler, een van de weinige componenten in het transkritische systeem die het verschil maakt in vergelijking tot een condensingunit met een HFK-koelmiddel. De gaskoeler neemt de plaats in van de compressor. “Bij omgevingstemperaturen hoger dan 31°C kan CO2 niet meer condenseren, waardoor druk en temperatuur niet meer onderling afhankelijk van elkaar zijn tijdens de warmte-uitwisseling. Tijdens de transkritische werking blijft het gas op een constante druk en wordt de gastemperatuur bij uittrede gekoeld tot 2 à 3 graden boven de omgevingstemperatuur. Een hogedrukventiel tussen de gaskoeler en het vloeistofvat waakt over de optimale druk om energie-efficiënte prestaties te garanderen.”

Door Rudy Gunst

Cubo CO2
Verberg boodschap