Assortiment

Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

ECR Belgium – “Vertrouwen moet je verdienen”

Het is een open deur intrappen, maar het kan niet genoeg herhaald worden: een koeltechnische groothandel die zichzelf serieus neemt, is geen dozenschuiver maar een expertisecentrum. De koeltechnieker kan er terecht voor raad en daad bij zijn projecten, zeker voor die toepassingen waarvoor een beetje koudwatervrees bestaat. Met twee weet je toch altijd meer dan alleen?

Is het toeval? Voor een gesprek over kennis en expertise spreken we af met drie adviseurs van ECR Belgium terwijl ze een bijscholing volgen in het nieuwe bedrijfsgebouw van de Beijer Ref Group in Oirschot, op een steenworp van Eindhoven. “De HVACR-technieken en -oplossingen evolueren aan een sneltreinvaart, constant bijscholen is geen luxe maar een noodzaak”, vertelt Karel Engelen. “Ik geef een lukraak voorbeeld: het natuurlijke koelmiddel CO2. Zowel wetgeving als de vraag vanuit de markt drijven de koelinstallateur in die richting. Als installateur heb je dan twee opties: je springt op de CO2-trein en kan de vraag beantwoorden of je blijft op het perron staan en ziet mooie projecten aan je neus voorbijgaan.”.

SCM Frigo

Onderdeel uitmaken van een grote groep heeft zo zijn voordelen. Ook in dit specifieke geval met CO2-toepassingen. “Net zoals ECR Belgium behoort de Italiaanse fabrikant SCM Frigo tot de Beijer Ref Group”, aldus Edwin Vanthournout. “Hiervan kunnen we profiteren, want naast een uitgebreid standaardgamma biedt SCM Frigo ook toestellen aan die zo dicht mogelijk aansluiten bij de werkelijke behoeften. Dit kan doordat het design en de assemblage van de toestellen volledig in eigen handen zit, een belangrijke meerwaarde en de beste garantie op optimale prestaties. Kijken we naar de CO2-expertise van SCM Frigo, dan kan je niet anders dan vaststellen dat er een immense voorsprong is opgebouwd in vergelijking tot fabrikanten die nog maar pas in CO2 zijn geïnteresseerd. De eerste subkritische CO2 installatie werd in 2005 geleverd en de eerste transkritische CO2 installatie in 2006."

“SCM Frigo koopt halffabricaten en maakt hiermee de eigen units”, vult Johan Van Geeteruyen aan. “Hierdoor kunnen voor elk ontwerp de best mogelijke componenten worden geselecteerd, bovendien merkongebonden. Steeds wordt gestreefd naar betrouwbaarheid en energie-efficiëntie, ook door de modernste technologieën zoals gas- en vloeistofejectoren te gebruiken of andere natuurlijke koelgassen zoals propaan.”.

Beijer Ref Academy

Naast het ontwerpen van kwaliteitsvolle toestellen zetten ECR Belgium en SCM Frigo ook volop in op kennisoverdracht en training. In de fabriek van SCM Frigo werd een Beijer Ref Academy opgericht, waar CO2 het centrale thema vormt. “Installateurs kunnen zowel bij ons als in Italië opleidingen volgen”, besluit Karel Engelen. “We willen vertrouwen creëren: vertrouwen van de installateur in CO2 en vertrouwen van de installateur in ons en in de fabrikant. Daarom ook komen we graag assistentie verlenen bij de opstart van een koelinstallatie, waarbij we de servicemonteurs een korte opleiding geven op de werf. We werken met hoogtechnologische installaties, maar de menselijke factor mag nooit uit het oog worden verloren. Daarom staan we graag schouder aan schouder met de installateur om samen projecten binnen te halen.”

Lees ook het artikel door Rudy Gunst Rudy Gunst
Verberg boodschap