Assortiment

Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

ECR informeert over CO2

Ter gelegenheid van de Cool & Comfort Happening 2017 organiseerde groothandel ECR een seminarie over de mogelijkheden van CO2 als koelmiddel. In het kader van de overschakeling op laag-GWP-koelmiddelen zal CO2 een belangrijke rol spelen. ECR had een reeks experts uit binnen- en buitenland uitgenodigd om dit onderwerp toe te lichten. Aan de hand van een klassieke koelcyclus gingen ze telkens op een bepaald onderdeel van de techniek in. De conclusie was dan ook dat men niet meer hoefde te wachten om aan CO2-installaties te beginnen. Door nu al over te schakelen kan men de klanten een toekomstbestendige oplossing aanbieden.

Niets om bang voor te zijn
Jurgen Buckinx (Cool & Energy Consult) beet de spits af met een algemeen overzicht van voor- en nadelen van CO2. Het is energiezuiniger dan gangbare middelen zoals R134a of R404A, het verdampt gemakkelijk, er zijn geen problemen met olie en het vertoont geen glide. Bovendien is het weinig schadelijk en onbrandbaar. Tenslotte is de GWP gelijk aan 1, per definitie. Anderzijds zijn er aandachtspunten voor de installateur. Zo werkt een CO2-systeem met aanzienlijk hogere drukken (tot 120 bar) en moet het ontwerp en uitvoering van de installatie beter doordacht zijn. Naarmate CO2 echter meer en meer ingeburgerd raakt, is er meer ervaring beschikbaar, en komt er aangepast materiaal op de markt. Overschakelen op CO2 wordt zo een haalbare kaart.

Oplossingen voorhanden
ECR had dan een reeks specialisten van toeleveranciers (Alessandro Franchin - SCM Frigro, Valentina Cuelli - LuVe, Stefano Baldoni - Carel, Tobias Nilbert - Samon, Andy Augustus - Air Liquide) en Edwin Van Thournout van ECR zelf, gevraagd om telkens in te gaan op een bepaalde component of aspect in de installatie. We onthouden daar vooral uit dat het niet moeilijk is om passende componenten te vinden. Zo is er bijvoorbeeld een koperkwaliteit (K65) op de markt gekomen, die bestand is tegen de hogere drukken. Er is ook een trend naar voorgemonteerde gehelen, bijvoorbeeld voor condensing units. Omdat daar alles al in de fabriek geassembleerd en getest is, hoeft de installateur zich niet om de verbindingstechniek te bekommeren.

Toekomstgericht handelen
De voornaamste conclusie is dat installateurs toekomstgericht moeten denken en de klant nu al installaties aanbieden die aan de komende eisen zullen voldoen. F-gassen met een hoog GWP gaan er onherroepelijk uit. Wie dus nog met dergelijke koelmiddelen werkt, brengt zijn klanten over enkele jaren gegarandeerd in de problemen. Als natuurlijk koelmiddel valt CO2 niet onder de F-gassenverordening en biedt het een toekomstbestendige oplossing.

Door Alex Baumans, Cool&Comfort.

ECR informeert over CO2
Verberg boodschap