Assortiment

Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

TripleAqua - Corbie Hotel Lommel

TripleAqua voor Corbie Hotel in Lommel

Het vierde Corbie Hotel opende in november 2017 de deuren. Langs de ring in Lommel prijkt een modern gebouw met 27 hotelkamers en twintig businessflats. De gasten worden verwend in een stijlvol interieur, kamers voorzien van alle moderne comfort en een performant klimaatsysteem. Wat ze wellicht niet weten, is dat ze ook nog eens verblijven in een van de meest groene hotels van Vlaanderen.

Corbie Lommel Ring is het vierde Hotel van de Corbie Groep – met daarnaast ook nog hotels in Geel, Mol en Lommel-centrum – en kent een dubbel publiek: tijdens de werkdagen professionele gasten en tijdens de vakanties en weekends (fiets)toeristen. “Eigenlijk maakt het niet zoveel uit tot welke categorie onze hotelgasten behoren, want eigenlijk zoekt iedereen hetzelfde in ons hotel: een goed bed, een aangename kamer en een verzorgd ontbijt”, vertelt zaakvoerder Walter Koch.

F-gaswetgeving
Het binnenklimaat in een hotel verdient om verschillende redenen de nodige aandacht. Zo is er niet alleen de temperatuur die voor het individuele comfort zorgt, maar ook de zuiverheid en de vochtigheid. Bart Beerten, medezaakvoerder van installatiebedrijf Willems – Diels uit Balen, heeft al meerdere projecten uitgevoerd voor de Corbie Groep, maar voor Corbie Lommel Ring had opdrachtgever Walter Koch toch wel enkele specifieke eisen.

“Het gebeurt zelden dat je een eindgebruiker ontmoet die zeer goed op de hoogte is van de F-gaswetgeving. Het was dus geen optie om een halfslachtige oplossing voor te stellen met een chemisch koelgas dat getroffen wordt door de uitfasering van schadelijke koelgassen. Maar daarnaast speelde nog een tweede aandachtspunt van de opdrachtgever een belangrijke rol: betrouwbaarheid. Stel je voor dat er bij een periodieke controle een lekverlies van meer dan 5% wordt vastgesteld en de Vlaamse overheid beslist om de koelinstallatie voor korte of lange duur stil te leggen. Leg dat dan maar eens als hoteluitbater uit aan je gasten.”

Recuperatie
Alle opgesomde voorwaarden brachten Bart Beerten bij de TripleAqua van de Beijer Ref Group, in ons land verdeeld door de koeltechnische groothandel ECR Belgium. De voorbije jaren viel de TripleAqua al verschillende keren in de prijzen op beurzen en congressen voor het innovatieve, betrouwbare, energiezuinige en duurzame concept waarbij niet wordt ingeboet op rendement en comfort.

Walter Koch: “Met hotelkamers aan zowel de noord- als de zuidkant moet ik tegelijk over verwarming en airconditioning kunnen beschikken. Recuperatie van energie is hier een groot voordeel. TripleAqua voert bij airconditioning de warmte af om die onmiddellijk te hergebruiken in andere kamers voor verwarming of slaat de restwamte of restkoude voor later gebruik op in PCM-buffers.”

De buitenunit staat op het dak en valt meteen op door het gebruiksvriendelijke concept. Alle componenten zijn eenvoudig bereikbaar. In samenspraak met ECR Belgium is er gekozen voor het type 3CA113 met 115 kW verwarmingsvermogen (energielabel A++, COP 4,35 en SCOP 4,01). In de warmtepomp zijn alleen maar betrouwbare componenten toegepast: twee Bitzer-compressoren, een Emerson-regelsysteem, VLT Danfoss-inverters en vier elektronische expansieventielen. Twee speciaal voor TripleAqua ontwikkelde langzaam draaiende EC-fans hebben een diameter van ruim 1 meter en op vogelvleugels geïnspireerde fanbladen voor een hoog rendement en fluisterstille werking. Het natuurlijke koelmiddel is propæne R433A, een blend van propaan en propyleen met GWP 3.

TripleAqua is een driepijpssysteem met drie waterleidingen: warm water (26 – 36°C), koud water (12 – 18°C) en een gemeenschappelijke retourleiding (≈ 20°C). “Water is de energiedrager en dat scheelt in installatietijd en -kost”, aldus Bart Beerten. “Uitsluitend hydraulische leidingen en koppelingen, want in het gebouw komt geen druppel koelgas. Je hebt dus een installatie die eenvoudig, flexibel, veilig en onderhoudsvriendelijk is. Als binnenunits is gekozen voor horizontale satellieten met verschillende vermogens, afhankelijk van de toepassing. Beschikbaar in capaciteiten van 1,1 tot 5,8 kW en traploos regelbaar van 0 tot 120% capaciteit. Opmerkelijk is de filter die wordt gebruikt voor een perfecte luchtkwaliteit. Een interne micro-cassettefilter houdt fijn stof tot 5 µ pollen en andere verontreinigingen tegen. Beter zal je het binnenklimaat niet krijgen. De temperatuur kan in iedere kamer individueel worden ingesteld met een gebruiksvriendelijk bedieningspaneel, maar kan ook gekoppeld worden aan een gebouwbeheersysteem voor nog meer energie-efficiëntie.”

Energiewinst
“De grote energiewinst zit in de geringe temperatuurverschillen in het TripleAqua systeem”, vult Filip Van Hulle, salesmanager bij ECR Belgium, aan. “Dit heeft een zeer gunstige invloed op de warmtepomp en op het energieverbruik. De eco-circulatiepomp regelt zelf het debiet traploos met automatische compensatie voor systeemweerstand en opvoerhoogte. Maar de belangrijkste troef is wellicht dat je met TripleAqua kiest voor een systeem met toekomstpotentieel door het gebruik van een natuurlijk koelmiddel en water. We werken met lage temperaturen, de belangrijkste voorwaarde voor een hoog rendement. Bovendien kan het TripleAqua eenvoudig gecombineerd worden met andere – bestaande – systemen, waardoor ook bij renovatie of uitbreiding de poort open staat voor grote energiewinst.”

Het klimaatbeheersingssysteem voldoet volledig aan wat hij ervan verwacht, maar toch zit Walter Koch met een wrang gevoel. “Ik heb een extra investering uitgetrokken voor een energiezuinige, duurzame en veilige installatie. Goed voor het milieu en goed voor de mens. Dankzij het lagere energieverbruik, verminderen mijn exploitatiekosten en reken ik op een terugverdientijd van 4 à 5 jaar, wat absoluut aanvaardbaar is. Maar mijn energiebesparing heeft als pervers gevolg dat mijn winst zal stijgen waardoor ik meer belastingen moet betalen. Een fiscale straf om de duurzame kaart te trekken. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van de overheid?”


Website : www.tripleaqua.com

Artikel Cool & Comfort
Verberg boodschap